Вадим Шишкин

0
925
прочитания

Вадим Шишкин е роден на 4 април 1967 г. На 11-годишна възраст започва да тренира борба свободен стил, а след това джудо и самбо. Майстор на бойните изкуства, многократен шампион и носител на международни и национални състезания по джудо и самбо. През 2000 г. преминава оздравителните курсове по системата на академик Мирзакарим Санакулович Норбеков и става негов ученик. Днес Вадим Шишкин е водещ преподавател по системата и провежда курсове в редица страни, сред които Русия, Украйна, Беларус, България, Индонезия, Виетнам, Китай, Франция, Гърция.

 

Управление на емоционалното състояние и влиянието на емоциите върху живота и здравето

Когато човек е в добро емоцинално здраве, е наясно със своите мисли, чувства и поведение. Той е в състояние да се справи със стреса и проблемите, които са естествена част от живота. Тогава самочувствието му е добро и той има пълноценни взаимоотношения с останалите. Животът, обаче, поднася събития, които могат да ни извадят от равновесие и да ни разстроят трайно. Възможно е постоянно да изпитваме тъга, стрес и безспокойство.

Събитията, които могат да ни разстроят дълбоко са – загуба на работа, излизане на детето от дома или връщането му, загуба на човек, когото обичаме, развод или женитба, заболяване или сериозно нараняване, повишение в службата, финансови проблемите, раждане на дете, преместване в друго жилище.

Добрите промени могат да бъдат също толкова стресиращи както лошите.

Тялото ни реагира по начин, по който мислим, чувстваме и действаме. Когато сме стресирани,  обезспокоени или объркани, тялото се опитва да ни каже, че нещо не е наред. Например, високото кръвно налягане или стомашната  язва,  вероятно са свързани със стресиращо събитие, за което не си даваме сметка, колко ни е разтърсило. Следват сигнали на тялото, вследствие на подтиснатите чувства или емоциите, които преживяваме.

Какви могат да бъдат сигналите на тялото, че нещо не е наред?

Болките в гърба, промяната в апетита, болките в гръдния кош, появата на констипация или диария, пресъхнала уста, хиперактивността и безсънието, главоболието, високото кръвно налягане, липса на концентрация, аритмията, сексуалните проблеми, повърхностното дишане, схванатият врат, потенето, разстроеният стомах, напълняването или отслабването, всичките тези симптоми, могат да се вследствие на състоянието, в което се намираме и са типични прояви на стрес и депресия.

„Потъването“, постоянните негативните емоции и преживявания могат да доведат до отслабване на имунната система, вследствие на което организмът е податлив на чести простудни заболявания и други инфекции. Лошото е, че по време на тези емоционални сривове обикновено не обръщаме внимание на здравословното си състояние въобще, даже напротив вредим си. Липсва желанието за движение, храненето не е пълноценно и не се изпълняват предписанията на лекаря. Често в такива състояния се посяга към алкохола, тютюнопушенето става прекомерно, възможно е да се появи пристрастяване към лекарства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here