Джанака (Жак) Пенърс

0
1662
прочитания

Писател, музикант, певец, автор на песни, продуцент, психолог и фасилитатор. Основател на Европейска академия по духовна психология.

Джанака Пенърс е роден в Холандия и от ранна възраст проявява голям интерес към източната философия и практиките за човешко усъвършенстване и развитие. Практикува ученията на йога от 30 години.

Кариера: университетска степен по маркетинг, работи като международен маркетинг експерт и бизнес консултант в продължение на 20 години. По-късно изучава духовна психология.

Придобива магистърска степен в Университета Санта Моника през 2003 г. През 2009 г. завършва двугодишно обучение за провеждане на системни констелации в Институт Интегралис в Хамбург, Германия.

През последните 10 години работи като терапевт, консултант и фасилитатор в разнообразни уъркшопове по личностно развитие. Работи и като  креативен терапевт, системен терапевт и групов терапевт в най-напредналата клиника по духовна психология в Германия: Хейгенфелд Бад Кисинген (Heilgenfeld Bad Kissingen).Тук той провежда констелациите с пациентите, музикалната терапия и психо-образователните обучения.

Джанака провежда уъркшопове по програма, разработена от него, и в момента пише книга, в която описва своя опит в областта на психо-генеалогията и невидимите наследства.

През 2013г. основава Европейска академия по духовна психология, която е посветена на личностното развитие и духовно израстване на нейните студенти. Изучават се най-добрите и най-напреднали концепции на съвременната приложна психология в комбинация с методи от метафизиката и духовността. Академията обучава студентите да открият и развият качествата си, да преминат отвъд границите на собствените си вярвания, да освободят пълния си потенциал. Освен, че предоставя практически опит и задълбочено разбиране за терапевтичния процес, обучението служи и за лечение и интегриране на проблеми в живота чрез бърз и балансиран процес на трансформация. Придобитият опит ще е от голяма полза в личния живот на студентите, а също така в професията и при общуване с хора.

Като човек, който следва своето призвание и изразява своята истинска същност, Джанака може да сподели с участниците своя опит за това как да отворим врати, за да навлезе магията в нашия живот. Неговата енергия е позитивна, вдъхновяваща, окуражаваща и много земна.

През 2012 г. Джанака гостува за първи път на библиотека Виделина със своя уъркшоп.

сайт: http://www.janaka.in

 

ПРОШКАТА – как да се помирим с миналото, за да успяваме в бъдещето!

Поемането на отговорност за всичко, което ни се случва е жизненоважен ключ за душевното и психичното здраве. Въздържането от осъждане и негодувание е необходимо, ако желаем да сме в мир, щастие и добри отношения с другите и със себе си.

Неспособността да прощаваме или негодуванието са големи препятствия по нашия път. Някои хора негодуват спрямо други хора в продължение на години. Дори 20 години по-късно, все още са ядосани на някого за това, което се е случило.

По-висшата истина е, че ние сме създали всичко в нашия живот и всичко се случва по Божествената воля. Животът ни е огледало на нашия вътрешен свят.

Когато негодуваме срещу хора или преживявания, това е като да пием отрова, надявайки се другия човек да умре. Ако запазим в сърцата си това непрощаване, ако обвиняваме другите за нашето нещастие, това ще привлече нови конфликти, нехармонични взаимоотношения с другите, материални загуби и дори болести.

Не можем да си позволим да не прощаваме. Когато се чувстваме жертва на другите и ги държим като заложници на своето нещастие, ние сме тези, които страдат. Непрощаването е най-разрушителната форма на вътрешна съпротива.

Това, което държим във фокуса на нашето съзнание, привлича още от същото. Негодуванието привлича повече отрицателни преживявания.

14853fa66023b44e9f624f65db25a49f

Обратното на непрощаването е освобождаването, приемането на другите, дори и да не одобряваме тяхното поведение. Когато станем съдници на другите, ние се поставяме над тях, а този подход не върши работа. Само Бог съди. Не е нужно да прощаваме на никого, а само да приемем човека и да оставим последиците от неговите действия на него и Бог. Разбира се, това не означава да не предприемаме действия, за да се предпазим. Но нашето сърце трябва да остане свободно от осъждане на другите. Това, което осъждаме в другите, това привличаме към себе си. Така че прошката е нещо между другия човек и Бог. Ние само приемаме другия, без значение какъв е и е работа на Бог да му прости. А нашата работа е да простим на себе си за неудачите си и да помолим Бог за прошка.

Целта на това упражнение е да умиротворим себе си като премахнем някои вътрешни блокажи и изследваме различни начини да живеем в мир с това, което другите са направили, с това, което сме направили и с това, което ни се е случило.

 

Когато промениш начина, по който гледаш на нещата, нещата, които гледаш, се променят!

Лао Дзъ

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here