Невидимият наркотик на многото задачи се овладява със „серотонин паузи“

0
8077
прочитания

„Хората не само готвят напоследък – те готвят, пращат текстови съобщения, говорят по телефона, гледат YouTube и качват снимки на страхотно ястие, което току-що са направили“ – казва дизайнерът Паоло Кардини в предаване на Ted и предлага алтернатива на „мултитаскинговия“ ни свят (мултитаскингът – от англ. бързото превключване от една задача на друга или едновременното им извърщване) – „монотаскингът„.

Многото задачи омързеляват или убиват нашия мозък. Мултитаскингът е психологическо наркотично вещества. Като вид поведение, то предизвиква значителен прилив на допамин.

Въпреки, че активността е вътрешна потребност, свързана с целостта на човешката личност, тя  често се явява „спринцовка“ за инжектиране на още няколко капки допамин.

Всеки път, когато изпълняваме някаква малка задача (изпращане на писмо, писане на текстово съобщение или публикация в социалната мрежа), в нашето тяло се произвежда хормона допамин. Той е важна част от „системата за възнагражденията“ на мозъка, вследствие на което ние сме готови да поемем нови задачи, които ни дават незабавно удовлетворение. Общото на разнородните действия, които извършва всекидневно човек, се съдържа в очакването на „наградата“, което ви тласка към нови и нови активности.

Зависимостта от заетостта е налице, ако имате поне три от следните седем симптоми:  >>>

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here