Димитър Дерменджиев

0
5397
прочитания

е инструктор в сдружение „Движение за хармонично развитие“. Учи и преподава по системата на BMST при майстор Теодор Недев Логически игри (Индийски, Китайски, Японски шах, Го), източни бойни изкуства Тай Дзи и Ба Гуа.

Body Mind and Soul Training (BMST) е създаденa през 2004 г. от Теодор Недев в Русе с мисията да формира и развива пълния потенциал на хората в 5 основни направления: йога, бойни изкуства, интелектуални спортове, лечебни методи и изкуства. Ежегодно организацията радва последователите на здравословния начин на живот с разнообразни събития, като например, Национален йога фестивал, републиканско първенство по ушу, карнавали, лекции и много други. За повече информация посетете www.BMST.com.

 

Ателие по логически стратегически игри

В ателието ще бъдат представени стратегическите игрите – сянци(китайски шах) и го. Игрите могат да се разглеждат като гимнастика за ума, така както бойните изкуства са гимнастика за тялото. Могат да бъдат разглеждани и като игри, принадлежащи към определен вид социален статус или професионална реализация.

Така например шахът е играта на армията. От Индия, където е позната като чатуранга, тръгва из цяла Азия и в Китай тя се нарича сянци, в Корея – джанги, в Япония – шоги (игра на генерали), в Тайланд – макрук, а в Бирма – ситиун.

В играта Уейци, го или както в Корея я наричат – бадук, а във Виетнам – ко уей има три основни критерия – етика, естетика и сакрална геометрия. В нея са заложени най-дълбоките, най-издържаните и оправдани еволюционно критерии за развитие на човешкия дух и психика, както и закономерности за правилното управление на ресурси, общност от хора и системи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here