Д-р Валерий Шакола

0
5421
прочитания

Д-р Валерий Шакола лекар-иглотерапевт, позитивен психотерапевт, нлп-практик.
Завършил е Военно – Медицинска Академия в Ленинград, Преминал курс за следдипломна квалификация по акупунктура (иглотерапия) в Медицински Университет София и Сант-Петербургска Академия по следдипломно обучение, отделение по рефлексотерапия – при проф. А.Качан, Jiangxi University of TCM-China. „Основен курс по хипноза” към Българска асоциация по приложна психология – при психолог Милен Николов. Преминал е „Базисно обучение по Позитивна Психотерапия” 2008г, „Фамилно консултиране и терапия” 2009г. Диплома за Позитивен Психотерапевт 2013г. NLP praktik 2013г, Шуслеров терапевт 2013г.
Член на БЛС, БД по иглотерапия, Дружество по Позитивна Психотерапия в България.
От 2000 г. е хонорован преподавател в квалификация “мениджмънт в рекреация” и в курс “Лечебно-възстановителен масаж към Центъра за следдипломна квалификация на Икономически Университет Варна в специалност “Мениджмънт в рекреацията” и в курс “Лечебно-възстановителен масаж”.
Юни-август 2002, 2005, 2006, 2007, 2008 Участие в организиране и изпълнение на оздравителна програма с елементи на китайска гимнастика и методи на рефлексотерапия за деца и възрастни в ЗТК “НЕДА” ООД
Февр.-юни 2010 участие в оздравителна програма с елементи на китайска гимнастика, рефлексотерапия и психотерапия за възрастни в хотел Орфей Палас
Участва в конгреси и конференции по акупунктура, позитивна психотерапия, кинезитерапия, рехабилитация.
Организация и участие в два проекта, финансирани от Община Варна:
“Научих се как да стана по-здрав”, “Обучение в самопомощ при често боледуващи ученици от социално-слаби семейства, деца на самотни майки и ученици от СУПЗ – Варна на методи от източната медицина”.
Участва в оздравителни програми за деца и възрастни с използване на Цигун, рефлексотерапия (акупресура и др.) и Психотерапия.
Провежда тренинги за развитие на внимание и паметта, семинари по Цигун и чаено действие.
Лекува с иглотерапия от 1988г.
Практикува и преподава Ци Гун.
Вегетарианец.

КАК СЕ ПРИЛАГА ИГЛОТЕРАПИЯТА?
Прилага се заедно с позитивна психотерапия, упражнения по китайска йога Ци Гун и диета. Необходими са от 10 до 15 процедури за постигане на траен ефект и за овладяване на упражненията. Правилно прилаган методът е безвреден и безболезнен, приложим при възрастни и при деца.
Иглите са еднократни, в Eвропа пациентите на иглотерапия не влизат в рисковите групи. Иглотерапията повишава адаптационните способности на организма, по време на лечение по-лесно се осъществява промяна на начина на живот в посока Здраве: гимнастика, упражнения за здраве, развиващи личността упражнения, здравословно хранене и най-важното – създаване и/или поддържане на здравословна нагласа.
Процедурите обикновено траят 40-50 минути, като пациентът е легнал по време на процедурата. Според състоянието и нуждите на пациента, по време на процедурата се обсъждат основните и допълнителни методи, които могат да му бъдат полезни. ПОКАЗАНИЯ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИГЛОТЕРАПИЯ
Успешно се лекуват: Стрес, хронична умора, главоболие, страхова невроза, безсъние. Гръбначни заболявания: дискова херния, дископатия, лумбаго, периартрит. Алергии, сенна хрема, бронхиална астма и др. Хронични заболявания – хипертония, язва
на стомаха, колити и др. Стерилитет и гинекологични заболявания (възпалителни заболявания в хроничен стадий)

Какво представлява „Курс по развитие на Памет и Внимание”?

Тестове, мнемотехники, упражнения е скелета на курса. Но скелета не е единствено нещо което ще ни подсигури крайния резултат. Курсът включва техники за научаване и овладяване на релаксация – една от основни методи в йога и психология. Тренирането на релаксация успокоява, отпуска, дава възможност да пестиш енергия в работата, да работиш в енергоспестяващ режим, бързо и качествено да възстановяваш силите си. Напрегнатят човек в буквалния смисъл на думата блокира своите сили или влага повече енергия от необходимото. Техниките за релаксация ще ни помогнат качествено да отработим полутрансови състояния, т.е. състояния в които реално (а не абстрактно) използваме вътрешните си ресурси, в които имаме достъп към „вътрешния ресурс”. Тези състояния се използват масово и Вие трябва да знаете за тях, да ги различавате. Човек не познаващ себе си лесно се управлява от другите. При правилно използване на полутрансови техники те са само полезни.

Теоритичната част на курса е малка, както и трябва за един рационален курс. Показва основните моменти в курса, насоките за развитие, обяснява условията за трениране.

„Теорията без практика е безполезна, практиката без теория е опасна”.

Запознаваме се с условията за провеждане на тестове, тренировки, игри. Условията са два вида – външни и вътрешни. При най-добрите външни условия (материални) и накуцващи вътрешни (чувство на непълноценност, постоянна напрегнатост прерастваща в агресия към околните, липса на интереси и др.) тренировките или се спират до няколко дена след курса (а може би и не започват) или не са достатъчно ефективни. Създаване на „добра атмосфера” включва подкрепа на себе си или на детето Ви. Положителните емоции се единствено добра основа за всеки вид тренировки. Казвате, че и с лошите емоции също човек може да си развие качествата си? – но в такива случаи се получава „горе от ума” или други проблемни ситуации.

Схемата на курса : теория; тестове за различни видове памет, внимание , въображение, ниво на стреса; мнемотехники (начини за запаметяване) на различен вид информация (предмети, текстове, стихове, формули, имена, лица, чужди думи, числа,); упражнения за добра памет, внимание , въображение, воля; релаксиращи техники, техники за премахване на напрежение, методи за забравяне – неприятни, травмиращи спомени и други, литература.

Този курс, който провеждам от 2009 г. е рационален, развиващ курс. Подобни курсове имат критерии за ефективност, т.е. Вие можете да проверите своите постижения на втория, третия ден на курса, след една седмица, месец. И успехи, качество на живота Ви също един добър критерий за това какво и как правите.

Д-р ВалерийШакола приема в Неделя и Понеделник от 10-18 часа в “ГрийнХелт” ЕООД, гр. София – 1000, пл. “Славейков” № 6 , ет. 2 , офис 2
и в Варна вторник-петък ул.Бели лилии 15,
т:0887220161, 0897022902, 052715140, 02 4425771.

За мен

Лекар съм, използвам иглотерапия, методи на йога и психотерапия. Това са ми интересите и работата. За алтернативна и конвенционална медицина: считам че всички неща имат свое място, стига да са в полза на пациента. Обичам да пътувам, да свиря на флейта (да ми простят комшиите), да чета. Вегетарианец съм от 2000г. по вътрешно усещане и убеждение. Вегетарианството много ми помага, за да понасям натоварването от работата и при мои лични стресови ситуации. Гимнастиката Цигун също ми помага и я препоръчвам на моите пациенти. Чрез психотерапия успях да реша част от личните си проблеми. Със знанията и опита ми в психотерапията помагам на пациентите си да станат по-здрави и по-устойчиви душевно (тоест – психологически). Харесвам комедиите повече от другите жанрове филми. Отдавна не пуша и не пия алкохол. Обичам да пия чай.
Курсове по Ци гун, чаено действие (церемония – не е точна дума за това нещо) и семинари за развитие на Памет и Внимание провеждам във възможно практически вариант: с малко теория и акцент върху практика.

Допълнителна инфо:
ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, при които можете да получите помощ:
• Бронхиална астма, чести простудни заболявания (вирусни инфекции на горните и долните дихателни пътища) включително в детска възраст, лечение и профилактика – обучение на пациенти и на родители на често боледуващи деца на ефективни методи.
• Алергични заболявания – Алергични ринити, синуити, сенна хрема,
• Хипертонична болест (I – II ст.) (Високо кръвно налягане) или при хипотензия (Ниско кръвно налягане), при повишени стойности на холестерол. • Хроничен гастрит, Язвена болест на стомаха и 12-пръстника, Хронична диария, Запек.
• Заболявания на ставите и гръбнака: опорно-двигателен апарат – при възпалителни, дегенеративни и следтравматични процеси в хроничен стадий; ревматичен полиартрит, деформираща артроза, спондилоартроза, дископатия, дискова херния, периартрит, тендовагинит, миозит и др. Oстеопороза.
• Периферна нерна система – неврити, невралгии, полиневрити, плексити, радикулити,остатъчни явления от пареза на лицевия нерв.
• Функционални нервни заболявания – неврози, страхова невроза, стресово състояние, вегетативни нервни дистонии, нощно напикаване, мигрена, сексуални смущения (импотентност, намалено либидо и др.).
• Кожни заболявания – косопад, нейродермит и др.
• Урология – хр. цистит, простатит
• Тютюнопушене
• Наднормено тегло, затлъстяване, корекция на апетита
• Патологичен климакс
• Психо-емоционално напрежение и умствена преумора, Хронична умора, Безсъние, Стрес,
• В следоперативен период за по-добро и по-бързо възстановяване
• Възстановяване след инсулт
• Стерилитет и гинекологични заболявания ( възпалителни заболявания в хроничен стадий)
Спектърът на заболявания и състояния, които се лекуват с иглотерапия или при които допълнително се прилага иглотерапия, в Европейските страни е по-широк

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here