Чандраканти Даси

0
1579
прочитания

Казвам се Даниела Генова, а духовното ми име е Чандраканти. Родена съм на 08.11.1965 г. в гр. София. През последните 20 години проявявам интерес към древната ведическа философия, култура и начин на живот, стигаща до нас чрез произведенията на А. Ч. Бхактиведанта Свами Прабхупада и духовната практика на Международното Общество за Кришна-съзнание (ИСКОН), основано от него. От тогава активно се занимавам с изучаване и практикуване на Аюрведа.

Мои текстове за Аюрведа са публикувани в списанието “Your Ever Well-wisher”, с главен редактор Прахладананда Свами, духовен учител от ИСКОН. Списание „Усури” публикува поредица от мои материали за Аюрведа и ведическата култура като цяло.

Мои статии и рецепти са публикувани и в списание „Йога“

Чандраканити.2

Участвала съм в телевизионни и радио предавания на същата тематика („Часът на мама“, „Денят е прекрасен“ – bTV, БНТ – „Жените“ с Марта Вачкова, „Дарик радио”, БНТ – Благоевград, 7 дни ТВ, БНР – „Картини от една изложба“ със Сергей Шишов и др.)

Говорила съм пред интересуващи се в Йога Дивали студио, Йога Мандала Студио(галерия), Милена Йога студио — Пловдив и много други.

Била съм гост-лектор в Нов български университет по проект „Провеждане на два семинара с участие на външен лектор на тема „Васту“- ведическа философия за изграждане на хармонична среда за живеене

Мое интервю беше публикувано и в списание Fortisimo, под заглавие: „Намерете време за душата си!„. Втората част на интервюто излезе под заглавие „Щастието е в самите нас!

 

Аюрведа – Равновесието е здраве, здравето е равновесиел. Васту – подредба на заобикалящата среда, според ведите

Васту е древна ведическа наука за подредба на заобикалящия ни свят в хармония с реда във вселената. Тъй като съдържа универсални ценности, още преди хилядолетия е била възприета в Древен Китай, а по-късно и разпространена на запад в китайския си вариант под името фен-шуй. Всички сфери на човешкия живот, включително и здравето, може да се подобрят чрез създаване на благоприятна жизнена среда. Животът в хармония с реда във вселената може да донесе желаното равновесие и вътре в самите нас.

Според Аюрведа, материалният свят, който ни заобикаля, както и нашите тела, са съставени от пет груби и три фини елемента: земя, вода, огън, въздух, етер, ум, интелигентност и лъжливо его. Чрез принципите на Васту може да се постигне от една страна равновесието на петте груби и трите фини елемента, а от друга – на душата (атма) и Свръхдушата (Параматма) – Богът в сърцето на всяко живо същество. Тези принципи отчитат както влиянието на по-грубата физическа вселена (космическото влияние на слънцето, атмосферното влияние, магнитното поле на земята, влиянието на различните небесни тела и т.н.), така и въздействието на по-фините материални закони. Взимайки предвид всички важни фактори и влияния, хората могат чувствително да подобрят състоянието си, пребивавайки в подходяща атмосфера в дома или офиса.

7v

Поставяйки в съвършена хармония петте груби елемента, Васту помага за хармонизиране на трите фини елемента, което дава добра възможност за уравновесяване отношенията между душата и Свръхдушата.

Принципите на Васту имат широко приложение и обхващат всички места за обитаване – от Земята – нашия глобален дом и изграждането на различни населени места до обзавеждането на всяко едно помещение. Васту-шастра съдържа изчерпателна информация за строежа на всички видове сгради (храмове, жилища и други постройки). Тъй като, според ведическата култура, религията е от особено значение за общественото развитие, храмовете трябва да притежават най-важните характеристики на творението. Те представляват модел на вселената (микро и макро космоса) с определена енергийна стойност, която предизвиква благоприятно влияние върху цялата планета. Космосът, според Васту, е проявление на вселенската форма на Бога, а храмът – Негов дом и място за обожание и общуване с Него. От друга страна, всички останали места за обитаване (Земята, селищата, жилищата и телата на живите същества), при определени условия, също могат да бъдат храмове на Бога. Тази идея за вселенския организъм обединява усилията на човека и обществото за постигане на божественото им предназначение чрез реализиране на концепцията за единство в многообразието и многообразие в единството.

Това разбиране има своя геометричен еквивалент – Васту-пуруша-мандала. Тя представя мястото за обитаване под формата на квадрат, разделен на различен брой енергийни полета със същата форма. Те имат еднакви размери, но в зависимост от местоположението си притежават специфични качества. В цялата фигура по диагонал е вписано изображение на йоги в асана, чието присъствие внася порядък, протектира и одухотворява пространството. Използването на Васту-пуруша-мандала при изграждане на различните места за обитаване придава хармония и ред в заобикалящата ни среда. По този начин, всяко действие в тази среда може да се изпълни с божествен смисъл, одухотворявайки битието и съзнанието на хората.

Според Васту, разположението на небесните тела, географските посоки, различните дадености на терена (релеф, наличие на водни басейни, комуникации и пътища, съществуващи сгради и съоръжения и т.н.) и редица други обстоятелства са от значение при избор на място за живеене, почивка или работа.

Енергийните полета на Васту-пуруша-мандала, освен различните материални елементи, представят и влиянието както на Слънцето и планетите от Слънчевата система, така и на осемте основни посоки на света: изток (поорв), запад (пасчим), север (уттар), юг (дакшин), североизток (ишан коне), югоизток (агни коне), северозапад (ваю коне), югозапад (питри/митри коне). Трябва да се отбележи, че те отчитат и въздействия, намиращи се отвъд способностите ни за сетивно възприятие. Благоприятен ефект при изграждане на място за обитаване се получава, когато избора на терен за застрояване, плановата схема на сградата и обзавеждането на отделните помещения са съобразени с тези влияния. Такова място ще донесе здраве, благополучие, успех и просперитет на своите обитатели.

Детоксикация и аюрведа

1. Избиране на подходящо време и място за провеждане на детоксикация, съобразена с индивидуалното здравословно състояние: – определяне на индивидуалната конституция чрез тест

2. Режим на хранене по време на детоксикация: – детоксикиращи храни и начини на приготвянето им – детоксикиращи напитки

3. Схеми за изпълнение на съпътстващи пречистващи процедури: – ежедневни маслени самомасажи – приемане на сурово гхи

4. Детоксикиращи билкови Аюрведа препарати: – трипхала, турмерик, нийм и т.н.

5. Подмладяваща терапия и изготвяне на режим за цялостен начин на живот след детоксикацията: – подходящи храни, билки, масажи, олея, благовония, скъпоценни и полускъпоценни камъни и кристали, цветове, йога, мантри, янтри и т.н.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here